Back to top

Hortobágyi húsos palacsinta-tejfölös kaporöntettel

Hortobágyi húsos palacsinta - tejfölös kaporöntettel

Elkészítési idő: 65 perc

Hozzávalók

40 dkg darált sertéshús
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
3 ek étolaj
1 ek őrölt fűszerpaprika
1 tk majoranna
1 ízlés szerint só-bors
180 g búzaliszt
360 ml 2.8%-os tej
50 ml szódavíz
2 egész tojás
2 ek étolaj
1 csipet
4 egész tojás
150 g finomliszt
150 g zsemlemorzsa
1 adag étolaj a sütéshez
250 ml tejföl
1 kis csokor kapor aprítva
4 db hústű-fogpiszkáló

Elkészítés

A töltelékhez: A vöröshagymát aprítsuk fel, majd kevés olajon dinszteljük meg. Ha már üveges, húzzuk le tűzről, és ekkor szórjuk rá a fűszerpaprikát. A tűzre visszatéve hozzáadhatjuk a darált sertéshúst, az apróra vágott fokhagymát és a fűszerekkel együtt pirítsuk meg, kevés víz hozzáadásával főzzük puhára. Majd betöltésig hagyjuk kissé hűlni.

https://www.youtube.com/watch?v=c9MfGx3tohs&list=PLZTQe0IGp53ltjaYunD8vkfTBwtyzEEDt

A palacsintákhoz: Egy tálban a lisztet a tejjel simára keverjük - a tejet folyamatosan, keverés közben hozzáadva -, majd további folyamatos keverés mellett, a többi összetevőt is hozzáadjuk. Ha teljesen sima a keverék, akkor kezdhetjük kanalanként kisütni (ha szükséges szódavízzel lazíthatjuk a tésztát).

Felhevítjük a serpenyőt - ha szükséges, pár csepp olajjal.

Ha felmelegedett, annyit öntünk bele a masszából, hogy azt elterítve vékony palacsintákat kapjunk.

Ha az egyik oldala megsült, átfordítjuk, és pillanatok alatt készre is sül a palacsinta.

A kihűlt darálthúst a palacsintákba töltjük úgy, hogy a közepükre halmozunk kanállal egy-egy adagot, először alulról, majd oldalról hajtjuk be és szorosan feltekerve, kis csomagokat készítünk, végeit hústűvel, vagy fogpiszkálóval rögzítjük.

A panírozáshoz: egy széles lapos tányérra szórjuk a lisztet, egy mélyebb tányérban verjük fel a tojásokat, egy harmadik lapos tányérba szórjuk a zsemlemorzsát.

 

Ebben a sorrendben panírozzuk ki a betöltött palacsintákat: liszt-tojás-zsemlemorzsa. Majd bő forró olajban süssük aranybarnára, ropogósra. Egy fém szűrőbe szedjük ki őket és hagyjuk lecsöpögni.

Tálaljuk frissen aprított kaporral elkevert tejföllel meglocsolva.