Csevap-házi lepénykenyérben – citromos menta-petrezselyem gremolata

Csevap-házi lepénykenyérben – citromos menta-petrezselyem gremolata

Hozzávalók

300 g darált marhahús 300 g darált sertéshús 1 kisebb fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 ízlés szerint só – frissen őrölt bors 4 adag lepénykenyérhez: 250 g liszt 1 csapott tk só 1 ek Kunsági Éden napraforgó étolaj 150 ml víz 10 g élesztő 4 adag gremolatahoz: 1 nagyobb csokor friss petrezselyem 1 marék friss mentalevél 1 kezeletlen citrom reszelt héja 1 tk köménymag 3 ek Kunsági Éden Szuper étolaj

Elkészítés

Lepénykenyér:

Egy nagyobb keverőtálban alaposan elkeverjük a sót a lisztben. A vizet kézmelegre melegítjük és belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk pár percig meleg helyen, hogy felfusson az élesztő. Ha már szép hólyagos a liszthez öntjük az olajjal együtt és kezünkkel alaposan összegyúrjuk.

30 percig letakarva pihentetjük, majd 8 részre vágjuk, golyókat formázunk a tésztából és lisztezett felületen további 10 percig hagyjuk kelni.

Közben szárazon felforrósítunk egy serpenyőt – ebben fogjuk kisütni a lepényeket. A gombócokat nyújtófával vékonyra, kb. 3mm vastagságúra nyújtjuk. A forró serpenyőben szárazon sütjük oldalanként 2-2 percig, amíg szép hólyagosra sül. Felhasználásig tiszta konyharuhába tekerve tároljuk.

Csevap:

A kétféle darálthúst alaposan összegyúrjuk zúzott fokhagymával és finomra aprított vöröshagymával. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Formázzunk a masszából 5-6 cm hosszú rudakat.

Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk kevés olajat, majd süssük benne folyamatos forgatás mellett aranybarnára a csevapokat.

Gremolata:

A petrezselymet és a mentát aprítsuk finomra. A citromról egy éles kiskéssel vágjuk le a héját, vékonyan csíkozzuk fel, majd aprítsuk. Keverjük össze a köménymaggal – amit mozsárban kicsit meg is törhetünk, majd az egészet forgassuk össze olajjal.

A frissen kisült lepénykenyérre kanalazzunk a frissítő zöldfűszeres gremolatából és tegyünk rá 2-3 csevapot, a lepénykenyeret feltekerve, vagy félbehajtva fogyasszuk.

További receptek