Hortobágyi húsos palacsinta-tejfölös kaporöntettel

Hortobágyi húsos palacsinta-tejfölös kaporöntettel

Hozzávalók

40 dkg darált sertéshús 1 közepes fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 2 db babérlevél 3 ek étolaj 1 ek őrölt fűszerpaprika 1 tk majoranna 1 ízlés szerint só-bors 180 g búzaliszt 360 ml 2.8%-os tej 50 ml szódavíz 2 egész tojás 2 ek étolaj 1 csipet só 4 egész tojás 150 g finomliszt 150 g zsemlemorzsa 1 adag étolaj a sütéshez 250 ml tejföl 1 kis csokor kapor aprítva 4 db hústű-fogpiszkáló

Elkészítés

A töltelékhez: A vöröshagymát aprítsuk fel, majd kevés olajon dinszteljük meg. Ha már üveges, húzzuk le tűzről, és ekkor szórjuk rá a fűszerpaprikát. A tűzre visszatéve hozzáadhatjuk a darált sertéshúst, az apróra vágott fokhagymát és a fűszerekkel együtt pirítsuk meg, kevés víz hozzáadásával főzzük puhára. Majd betöltésig hagyjuk kissé hűlni.

A palacsintákhoz: Egy tálban a lisztet a tejjel simára keverjük – a tejet folyamatosan, keverés közben hozzáadva -, majd további folyamatos keverés mellett, a többi összetevőt is hozzáadjuk. Ha teljesen sima a keverék, akkor kezdhetjük kanalanként kisütni (ha szükséges szódavízzel lazíthatjuk a tésztát).

Felhevítjük a serpenyőt – ha szükséges, pár csepp olajjal.

Ha felmelegedett, annyit öntünk bele a masszából, hogy azt elterítve vékony palacsintákat kapjunk.

Ha az egyik oldala megsült, átfordítjuk, és pillanatok alatt készre is sül a palacsinta.

A kihűlt darálthúst a palacsintákba töltjük úgy, hogy a közepükre halmozunk kanállal egy-egy adagot, először alulról, majd oldalról hajtjuk be és szorosan feltekerve, kis csomagokat készítünk, végeit hústűvel, vagy fogpiszkálóval rögzítjük.

A panírozáshoz: egy széles lapos tányérra szórjuk a lisztet, egy mélyebb tányérban verjük fel a tojásokat, egy harmadik lapos tányérba szórjuk a zsemlemorzsát.

Ebben a sorrendben panírozzuk ki a betöltött palacsintákat: liszt-tojás-zsemlemorzsa. Majd bő forró olajban süssük aranybarnára, ropogósra. Egy fém szűrőbe szedjük ki őket és hagyjuk lecsöpögni.

Tálaljuk frissen aprított kaporral elkevert tejföllel meglocsolva.

További receptek